�  Bogmærke �  Sitemap �  Printvenlig visning �  Søg

På denne side kan ses:

Generalf. Biografklub

 

Børnehave i Ikast

 

Å-Festival 2016

 

Efterskolens generalforsamling

 

Affaldsindsamling 2016

 

Asbjørn Lyby 60 år

 

Flygtningemøde

 

Sebastian i Dagmar Bio

Biografklubbens generalforsamling

mni 27.04. 2016    Se billeder længere ned

 

Formandens beretning    v. Leif Jørgensen
Sidste år holdt vi vores generalforsamling den 23. april, så vi afslutter et par dage senere i år
Kirsten Merrild blev nyvalgt til bestyrelsen
Efterfølgende konstituerede bestyrelsen sig med Leif Jørgensen som formand, Dorte West som næstformand og sekretær og Aksel Hostrup som kasserer, Kirsten Merrild og Elin Støttrup er menige medlemmer.
192 medlemmer har købt klippekortet til 300 kr. det er kommet nye medlemmer til, men der er også nogle, som har valgt ikke at forny deres medlemskort, alt i alt en lille tilbagegang på 2 medlemmer
En biografklub må ikke uden videre købe filmene og vise dem her i biografklubben. Derfor har vi hidtil lejet dem hos Dansk Børne og Ungdomsfilmklub, eller hos Nordisk Film eller hos et firma, som hedder MPLC, og det står for Motions Picture Licensing Company. Men det har været både dyrt og også lidt besværligt at finde ud af, hvor vi skulle leje den enkelt film.
I løbet af sidste efterår fik vi så tilbudt, at vi kunne købe en såkaldt paraplylicens hos MPLC, som er det firma, der har licens til langt de fleste film. det giver os mulighed for selv at købe filmene ind. Det betyder, at vi er fri for at sende film frem og tilbage, vi er selv ansvarlig for, at vi har filmen i rette tid, men det betyder også, at det er blevet lidt billigere for klubben.
Nu køber vi filmene hjem hos 2 grossistfirmaer; men der er et par enkelte filmselskaber, som ikke er med i den ordning, det gælder Nordisk Film og Disney Filmselskab, så film fra dem skal vi stadigvæk leje, og da Nordisk Film jo udgiver mange af de danske succesfilm, så kan vi ikke undgå at leje film hos dem, selvom det er noget dyrere end selv at købe dem.
Elin er tovholder for filmudvalget, som holder øje med, hvad der kommer frem af nye film. Udover Elin har udvalget i år bestået Joan Ørbæk og Anette Rahbek
 I bestyrelsen har vi fordelt arbejdet sådan at jeg køber filmene ind og klargør dem til operatørerne, og sender de film retur, som vi har lejet. Dorte køber ind til kiosken, Elin har stået for filmudvalget, Aksel har også været biografklubbens repræsentant i den selvejende institution Dagmar Bio.
Elin har kontakten til de frivillige hjælper og laver vagtskemaer, og jeg sørger for, at sende mails ud til medlemmerne et par dage før hver film
Som I nok har lagt mærke til har vi ændret på den meddelelse, som vi sender ud før hver film. Jeg opdagede, at mange ikke fik mailen, den gik tabt undervejs, Jeg undersøgte det lidt og fandt ud af, at mange internetudbydere betragter det som spam, hvis man sender store ens meddelelser med billeder og tekst ud til mange mennesker.
Derfor er der nu kun en kort tekst og et links med en henvisning til hjemmesiden, men det er jo bare, at trykke på det ord, som er skrevet med blåt, så får I den samme information, som i tidligere fik i mailen.
Er der nogen af jer, der ikke får en mail om hvilke film vi viser, så henvend jer i kiosken, så vi kan få rettet, hvis der er fejl i vores adresseliste.
Programmet kan også udleveres ved en henvendelse i kiosken

Alle i bestyrelsen er med til at sælge medlemskort. Vi vil også i år kontakte alle medlemmer, men allerhelst ser vi gerne, at I fornyr jeres medlemskab her i aften eller overfører kontingentet direkte til banken. Jeg skal nok sende jer en mail en af de første dage og give jer besked om, hvilken konto, beløbet skal sættes ind på
 Som noget nyt har vi lavet en aftale med Dagli`Brugsen om at lave et lille arrangement, hvor vi sælger medlemskort i butikken, men det kommer der nærmere besked om

 I den sæson, som nu er gået har vi sådan cirka vist én film pr. uge vekslende mellem børne-, ungdoms og voksen film. Jeg mener også, at vi har vist et bredt udsnit af forskellige filmgenrer. 
Deciderede børnefilm vil fortrinsvis blive vist søndag kl. 15.00
Alle film på hverdage bliver vist kl. 19.00 
Vi har i årets løb ført statistik over, hvilke film der er bedst besøgt, og det er de nyeste film, der kommer flest tilskuere til.
Vi har også regnet med, at det var actionfilm og de lidt mere spændende film, der ville komme flest tilskuere til, men det er der ikke. F.eks. kom der kun 15 mennesker til den helt nye film ”Sniper” mens der kom næsten 60 mennesker til filmen ”Still Alice” eller ”jeg er stadig Alice”, som den hedder på dansk.
Vi kan også se, at tilskuertallet falder, når vi nærmer os foråret, selvom der måske ikke har været meget forår i år, så har tilskuertallet i april måned været meget lavt.
 
Der er af og til nogen, der spørger til reglerne for medlemsskabet og brugen af klippekortet, så derfor vil jeg også lige præcisere hvad der gælder for det
1.    Der skal købes et nyt medlemskort til hver ny sæson
2.    Bruger man ikke alle klippene, kan kortet bruges i den efterfølgende sæson, men først når man har købt et nyt kort til kr. 300
3.    Støttekredsmedlemskortet til kr. 100,- giver ikke adgang til at se film.
4.    Har man et medlemskortet til 300,- kroner, må alle husstandens medlemmer bruge det.
5.    Familiemedlemmer voksne såvel som børn kan komme med i biografen, men voksne børn, som bor her i området, skal selv købe et klippekort.
6.    Feriegæster kan komme med på ferieværternes kort.
7.    Har man brugt alle klippene på sit kort, kan man købe et nyt kort med 10 klip for 150 kr.
8.    Naboer og venner her fra området kan ikke komme med, de skal selv købe et medlemskort til 300 kr.
  
Forud for hver film sender Jeg en mail ud til alle medlemmer, hvis jeg har jeres mailadresse. Men jeg opdager desværre ret tit, at mailen kommer retur. Enten fordi der er skiftet e-mail, eller fordi postkassen er løbet fuld.
Hvis I har en e-mailadresse, men aldrig får post fra mig, så tjek lige om vi har den rigtige adresse.
I pausen efter generalforsamlingen står vi ude i kiosken og sælger nye medlemskort og retter adresser, hvis der er fejl i dem, vi har
Det var lidt om, hvad der er sket, men jeg vil også gerne fortælle lidt om, hvad der kommer til at ske.
Filmudvalget har lavet en bruttoliste med mange helt nye film. Ja, flere af dem har endnu haft biografpremiere og rigtig mange er endnu ikke bommet på DVD eller Blue Ray.
Vi vil gerne vise de allernyeste film, så derfor kan jeg ikke på nuværende tidspunkt lave et program, som dækker hele næste sæson.
Foreløbig kan jeg vis jer programmet for første halvdel af næste sæson. Jeg gør opmærksom på, at filmene ikke er bestilt endnu, så derfor kan der forekomme ændringer. I løbet af efteråret kan jeg så vise jer programmet for januar til april 2017
 
Den næste sæson starter i september og varer til og med april næste år, og i den periode viser vi ca. 30 film.
Medlemskortene skal fornyes, og det kan I som sagt gøre allerede i dag.
Vi håber selvfølgelig at alle vil være med igen, og I må gerne opfordre naboer og venner til at blive medlemmer.
 
Inden jeg nu slutter min beretning, vil jeg vise jer billeder af nogle af de film, som vi vil vise i efteråret 2016
Vi har 4 børnefilm, som vi viser søndag kl. 15.00
Og vi har 12 voksen film, som vi viser en af de første 4 hverdage i uge
Ved de fleste voksenfilm står der, at de ikke er egnet for børn under 11 år, og for et par stykker står de 15 år. Det blander vi os ikke i, men vi skriver vi det i omtalen, så må forældrene selv bestemme

Vi starter sæsonen den 8. september med at vise filmen ”Under Sandet”

  Det var også hvad jeg ville sige, og til slut vil jeg gerne takke for den tilslutning, der har været til biografklubben Jeg vil gerne sige tak til husets bestyrelse for et godt samarbejde. 
Men biografen kører jo ikke af sig selv, og heldigvis er der flere af medlemmerne, som har meldt sig til at hjælpe med at udvælge filmene, sælge slik, klippe billetter, rydde op og vise filmene. Alle dem vil jeg gerne sige mange tak til. Uden jer vil der ikke være nogen biograf her i Sdr. Felding.
 
Og til allersidst vil jeg takke resten af bestyrelsen for et rigtig godt samarbejde.
.

 

Bjørnebanden besøgte Føtex bageriet i Ikast

mni 26.04. 2016

Fredag d. 15/4 tog Bjørnebanden, som er Solsikkens kommende skolebørn på tur med bus til Ikast.
I Ikast var hele flokken inviteret på besøg i bageriet i Føtex. Besøget startede med en rundvisning i bageriet, hvorefter børnene fik lov til at bage boller.

Mens bollerne hævede og bagte, var børnene på skift med nede i bageri-udsalget, hvor de hentede pølsehorn, som senere blev spist med stor velbehag. Børnene formede også de flotteste trøfler, som blev taget med hjem til stor glæde for børnenes forældre og søskende.
Det var en spændende tur, og børnene var super stolte over at have bagt i et rigtigt bageri med "ægte" bagerhat og forklæder på.
Det var dejligt at Føtex Ikast havde tid til at tage godt imod os, og tak til det dejlige personale for en rigtig fin oplevelse.

Å-festival inviterer igen til dybde og gratis koncerter

mni 22.04. 2016   Se billeder længere nede
For 26. gang åbner Å-festival teltdugen til en pinse med gratis koncerter og troen i centrum. Denne gang med plads til endnu flere koncertgæster
Folkene bag Danmarks største kristne festival, Å-festival, sætter endnu engang teltpløkker i jorden uden for Sønder Felding, hvor der fyres op for et brag af en festival i pinsen. Indbyggertallet i byen mere end fordobles, når 3000 unge samles til koncertoplevelser, hvor det kristne budskab er i centrum.  Alle er velkomne til en festival, der om nogen kan samle unge til koncerter og fællesskab i provinsen. 
”Vi glæder os til en spændende festival, hvor glade, unge mennesker mødes i et hyggeligt kristent samvær om koncerter og seminarer, som har dybde,” siger Leif Larsen, formand for Å-festival.
På Å-festival bliver en lunken øl i hånden skiftet ud med biblen. Her er der plads til gensynsglæde, den dybere samtale og eftertænksomhedens tilstedeværelse og ikke mindst –gratis koncertoplevelser.
Bredt musikalsk program
Igen i år forventes det, at Å-festival trækker et endnu større publikum end tidligere. Teltet er derfor denne gang udvidet, så der nu er 2500 siddepladser i det store telt, hvorfra størstedelen af koncerterne foregår.
I koncertteltet kan festivalen endnu engang byde på et bredt musikalsk program, der spænder fra alt til soul/pop fra Blanca (USA) til årets helt store navn, Disciple (USA). Disciple har tidligere to gange vundet titlen som årets rockalbum til GMA Dove Award og fylder årets festival med hård rock. Blanca har tidligere været med i hip-hop gruppen Group 1 Crew, men er siden gået solo og udgav i januar 2015 sin første solo EP, Who I Am.
Fra USA kommer også den relativt nye folk-gruppe I am They, der i 2015 modtog en norminering til årets Dove Award som Årets nye artist.
De store amerikanske navne supplereres med nordiske toner inden for både, pop, hip-hop, rap og sing-along og giver dermed et bredt udsnit af kunstnere fra den kristne musikscene.
Festival med både spas og dybde
Å-festival har hvert år et tema for festivalen. Denne gang er temaet ”Seriøst?!”, som oftest siges med en let ironisk klang. På festivalen vil temaet dog blive taget mere bogstaveligt, hvor der vil være plads til at fylde tankerne med spørgsmål om, hvorfor vi mennesker egentlig er her, og hvad vi laver.
Men festivalen giver også plads til sjov og spas. Fodbold, FestivalBIO, koncerter, bibeltimer, stilhed, grillet gris, havetraktortræk og meget mere er alt sammen med til at danne rammerne om en helt særlig festival.
”Med det kristne livssyn som omdrejningspunkt, glæder vi os til at byde velkommen til årets Å-festival, hvor vi gerne vil inspirere og vise, hvad et kristent fællesskab kan tilbyde som alternativ til andre fællesskaber i dagens Danmark, ” siger Leif Larsen.

Å-festival arrangeres af IMU & Indre Mission i Sdr. Felding samt repræsentant(er) fra IM´s arbejde på landsplan.

Se meget mere på vores hjemmeside www.aa-festival.dk og følg med på FACEBOOK aafestivalofficial

Festivalplads: Sdr. Felding stadion // Sdr. Feldingvej 55 // 7280 Sdr. Felding
Pladsreservation: Kun via www.aa-festival.dk

Kontakt og spørgsmål: aa-festival.dk/kontakt

Sendt ind på Å-festivals vegne
Formand: Leif Larsen tlf. 9719 8114 / 27148114
damgaardlarsen@fibermail.dk

 

 

Blanca
disciple-7197
LightUp
I-am-they

Efterskolen har præsteret det bedste resultat siden opstarten

mni 21.04. 2016    Se billeder længere nede

 

Formandens beretning v. Leif Jørgensen
2015 har været et rigtig godt år for Sdr. Feldings Efterskole.
Økonomien er i orden, og vi har haft alle de elever, som vi har kunnet skabe plads til på skolen.
I august, da vi startede skoleåret 2015-16, tog vi imod 102 elever, det største antal elever nogensinde. I årets løb har vi også mistet nogle få elever. En enkelt rejste ret hurtigt tilbage til forældrene på grund af hjemve. Andre måtte vi desværre sige farvel til, fordi de ikke kunne indordne sig under de regler, som skolen nødvendigvis må have. Vi har ikke mange regler, og vi strækker os vidt for at beholde eleverne, men visse ting er en direkte billet hjem. Det er et fåtal, der får den besked, og heldigvis forstår forældrene og accepterer i de fleste tilfælde hvorfor deres barn ikke kan fortsætte på skolen.
Vi har elever på vores venteliste, så det har været nemt at få nye elever ind, og på nuværende tidspunkt er der 100 elever på skolen
Hvordan er det så gået med så mange elever i de værelsesfløje, som oprindelig var beregnet til 72 elever?
Vi har ikke oplevet flere konflikter af den grund. Eleverne kan godt lide at bo flere sammen på værelserne, og hvis de i fritiden ikke er på værelserne, så er de i det store fællesrum i hovedbygningen, eller de optaget af andre aktiviteter
Men flere elever og en ændret lovgivning har også givet et behov for flere klasseværelser.  F.eks. skal der nu en del flere fysiktimer til. Men vi har et rigtig godt samarbejde med Sdr. Felding Skole, hvor vi låner deres fysiklokale, og selvom de også har fået et behov for flere fysiktimer, så fortsætter samarbejdet, og det er vi rigtig glade for..
Flere elever har også gjort, at vores cykelskur er blevet for lille, så der skal vi have bygget et nyt, Det er på programmet til efteråret.
I 2015 har vi sammenlagt nogle værelser i Tyttebær- og Blåbærhuset, så vi fik plads til 102 elever.
Vi har investeret i et solcelleanlæg, det vil sige, vi fik det meste sponsoreret. Det virker godt og giver en god besparelse på udgifterne til el.
2015 har været et godt år for efterskolen, både hvad angår eleverne, men også hvad angår personalet.
Vi besluttede i foråret, at vi ville få et firma til at undersøge, hvordan arbejdsmiljøet var på efterskolen.
Vi valgte firmaet ”Better place to work”, som hvert år kårer Danmarks bedste arbejdspladser i forskellige kategorier.
Alle skolens ansatte deltog i undersøgelsen og udfyldte anonymt et spørgeskema, som firmaet så efterfølgende vurderede og kom med råd omkring, hvordan vi fulgte op på undersøgelsen.
Skolen scorede høje point, og på rigtig mange områder var skolen på niveau med et gennemsnit af de 10 bedste virksomheder i gruppen 20 – 49 ansatte
Men nok så væsentlig var det, at undersøgelsen også viste, hvor vi kunne forbedre arbejdsmiljøet, det er der så også blevet fulgt op på ved samtaler, foredrag og workshop
Det var lidt om, hvad bestyrelsen har været involveret i gennem det sidste år; og selvom beretningen er for året, der er gået, så skal vi jo hele tiden se fremad og forsøge at planlægge og styre udviklingen, så det ikke er udviklingen, der kommer til at styre os.
Den 13. august i år, er det 10 år siden, at vi tog imod det første hold elever. Det skal vi selvfølgelig fejre på en eller anden måde. Der er nedsat et lille hurtigt arbejdende udvalg, som skal se på den sag.
Men vi skal også se længere frem, det er nu, der skal lægges planer for hvordan skolen skal udvikle sig i fremtiden
Vi har succes som ordblindeefterskole. Vi har nemt ved at få elever, ja vi kunne godt optage 30 – 40 elever mere på årsbasis, men det har vi ikke faciliteter til, og spørgsmålet er også om vi skal være større, det skal også vurderes.
Der er ingen tvivl om, at en skole med 130 – 140 elever er ideelt økonomisk betragtet hvorimod en mindre skole giver mere nærvær, men det vil vi undersøge nærmere, for der er som sagt både fordele og ulemper ved at blive større. Kan vi måske ved at opdele skolen i forskellige afdelinger måske få den store skoles fordele uden at miste de nære værdier i den lille skole.
Under alle omstændigheder så mangler vi nogle gode faglokaler, og vores samlingslokale kan ikke rumme de 3-400 mennesker, som er her når alle elever og pårørende er samlede, og for at finansiere de byggeplaner, skal vi finde en sponsor. Eller vi skal have en større indtægt, og det betyder flere elever.
Der er ikke taget stilling til en udvidelse af skolen; men det er besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe med medlemmer fra bestyrelsen, skolens ledelse skolens personale. De får til opgave at vurdere, hvad der er bedst for skolen, for skolens elever og for skolens ansatte.
Der skal laves en ny målsætning.
Hvor stor skal skolen Være?
Hvilken retning skal skolen udvikle sig i – socialt, fagligt, fysisk –
Hvad skal være vores kendemærke?

Der skal hele tiden ske en udvikling. Det eneste der ikke må ske, er at vi bliver stående, hvor vi er og hviler på laurbærrene. Stilstand er det samme som tilbagegang, og det vil hurtigt resultere i, at færre elever søger hen til os.  Vi har en velfungerende skole, men den skal til stadighed udvikle sig.
 
Og nu til sidst vil jeg sige noget, som jeg ordret har sagt de sidste to år, for meget laver vi om på gennem år og dag, men der er noget som vi forhåbentlig aldrig laver om på
Jeg vil nemlig gerne sige tak til alle medarbejderne for en meget stor indsats, som rent forretningsmæssigt har givet et godt driftsresultat i år, men som også er grundlaget for, at skolen får en meget positiv omtale både i pressen og blandt forældrene. Det drejer sig nemlig ikke om Ipads, det drejer sig ikke om interaktive tavler, det drejer sig ikke om udlands ture.
Nej det væsentlige er alle medarbejderes positive måde at behandle eleverne på, det gør, at man lægger mærke til Sdr. Feldings Efterskole og at vi får så positiv en respons rundt omkring fra. 
Som jeg hørte en elev sige da hun på åbent hus dagen for et par år siden viste et hold forældre rundt, og de spurgte hvordan de havde det med lærerne, så sagde hun helt spontant: ”De holder s´gu af os”.
Det havde hun ikke tidligere været vant til, men det er rigtigt, og derfor holder eleverne også af lærerne og af skolens andre medarbejdere, selv om de måske en gang imellem udtrykker det på en speciel måde.

Jeg håber, at den lille historie kan fortælles i mange år fremover

Til sidst vil jeg gerne sige tak for et godt samarbejde i bestyrelsen.
Tak til Asbjørn og tak til Kirsten og Laila, Kirsten har været personalets repræsentant i bestyrelsen; men er nu blevet afløst af Laila
Tak til de øvrige bestyrelsesmedlemmerne, jeg synes, at vi altid har haft en god og positiv dialog om opgaverne med at drive efterskolen, og vi er også altid blevet enige uden at stemme om det.

48 borgere deltog igår i den årlige affaldsindsamling

mni 17.04. 2016

Flot og festlig fødselsdagsreception for Asbjørn Lyby

mni 15.04. 2016  Se billeder længere ned

 

Tale af Formand for skolen Leif Jørgensen
På bestyrelsens vegne vil jeg gerne ønske dig tillykke med din 60 års fødselsdag på søndag den 17. april
Tænk sig, at du er blevet 60 år i så ung en alder, det synes jeg, er godt gået
Kan du huske dengang, du blev seks år. Det er godt nok længe siden, men jeg er sikker på, at i dagene op til din fødselsdag, da glædede du dig rigtig meget.
Egentlig så burde du jo nu glæde dig ti gange så meget – og det tror jeg faktisk også du har gjort. For selv om du nu er voksen, så springer der alligevel en gang en lille dreng op og vil lege med. Pas på den lille dreng, han er guld værd
Der findes så mange hjørner, vi skal forbi her i livet. Der er bløde hjørner og der er skarpe hjørner, og mange synes, at 60 år, det er et skarpt hjørne.
Det tror jeg nu ikke, du synes. Du har et positivt livssyn, og jeg er sikker på, at du opfatter dem som er 10 år yngre ed dig som unge mennesker. Ældre mennesker er dem, der er 10 år ældre end dig.
Så Asbjørn for mig er du et meget ungt menneske
Jeg vil gerne takke dig for de nu snart syv år, du foreløbig har været forstander for Sdr, Feldings Efterskole.
Til taler for eleverne har jeg hørt dig sige, at det gælder om at sætte sig spor, der hvor man nu engang er i tilværelsen. Og du har så sandelig sat dig spor her på skolen, og jeg tror, at du dermed har inspireret mange unge mennesker til at gøre det samme.
Rent faktisk, så holder eleverne også af dig – for det meste. Personalet holder af dig – for det meste, og du har bestyrelsens fulde tillid – og det har du altid haft.
I årenes løb har jeg talt med mange forældre, som er fuld af beundring for det, som Sdr. Feldings Efterskole har gjort for deres børn. Det er den måde I alle sammen behandler eleverne på, I forstår dem og I tager individuelle hensyn; men det skyldes så sandelig også den inspiration, som du giver videre til medarbejderne.
Du går forrest på mange mader for at få tingene til at fungere bedst muligt. Du er også forrest, når der skal løbes morgentur, ja, ind i mellem du går sikkert bagest for at du får alle med.
Du går også forrest når der skal synges af Højskolesangbogen, ja, det vil sige, at nu er den jo erstattet af en Ipad.
Du går forrest, ikke fordi du er den bedste til at synge, men fordi du føler, at Højskolesangbogen og Efterskolen hører sammen. Forleden dag kunne vi høre Niels Willemoes fortælle, at i hans 23 år på Handelshøjskolen, da havde de ikke en eneste gang sunget en sang. Hvorfor ikke? – fordi, det tager tid at synge og på Handelshøjskolen er tid jo lig med penge.

Men den tid synes du er givet godt ud, og jeg har lagt mærke til, at når eleverne ankommer der midt i august, så er deres sangstemme meget svag, men ved afslutningen året efter i juni, så synger de med af fuld hals.
Noget af det, som du og skolen også giver videre til eleverne er, at I får dem til at tro på sig selv, og det er måske det allervigtigste.
Asbjørn du holder dig utrolig godt, og selvom du nu snart er 60 år, så husk på, at det værste ved at blive ældre er, at ens jævnaldrende er blevet så frygteligt gamle
Jeg ved ikke, hvad der er årsagen til, at du holder dig så godt. Er det Sanne, der holder dig ung, eller er det dine børn, eller er det måske omgangen med alle de dejlige elever og dine flittige medarbejdere på efterskolen, der holder dig ung.
For hvis det er det sidste, så er det jo faktisk et personalegode, og du kender jo skats syn på personalegoder, så for ikke at komme i karambolage med dem, så burde du for din egen skyld - som en slags kompensation - måske trækkes lidt i løn – men det kan vi jo tage en snak om på det næste bestyrelsesmøde.
Asbjørn du lever et aktivt liv, og et impulsivt liv, og ind imellem er du så impulsiv, at du sætter noget i gang, uden at have aftalt det med baglandet, og så kan det jo ske, at du må trække en beslutning tilbage. Du er ikke glad for at gøre det, men du gør det, og det taler dig til ære.
For den der lave meget laver også fejl, den der aldrig laver fejl, laver ikke noget.
I skal alle sammen vide, at Asbjørn er meget fysisk aktiv, og nu er han også blevet Danmarksmester, Ja, der var nok ikke mange, der var klar over, at vi havde en danmarksmester på efterskolen. Men for et par uger siden vandt Asbjørn danmarksmesterskabet i 10 km. løb for forstandere i klassen 59-60 år.
Det var da en bedrift, onde tunger har så sidenhen fortalt mig, at han var den eneste deltager, men det er sikkert bare en taber, der er misundelig.
Ja, Asbjørn, jeg kunne blive ved et stykke tid endnu, men inden Maiken snart siger, at min tid er gået, så vil jeg slutte af med at takke dig for mange års godt samarbejde, det har været en god og en interessant tid, og jeg håber, at du har rigtig mange gode år foran dig her på Sdr. Feldings Efterskole.
Og skulle vi så alle samen rejse os op og udbringe et leve for Asbjørn

Asbjørns reception den 15. april 2016
Eventyret om en standers bedrifter
En gang for længe siden søgte en ung mand nye udfordringer i sit arbejdsliv. Vejen gik forbi Sdr. Feldings Efterskole, hvor et talstærkt ansættelsesudvalgt spurgte både hid og did, og om alt mellem himmel og jord. Den unge mand Asbjørn, svarede godt for sig, havde lommerne fyldt med gode argumenter, og fortalte om alle de mål og drømme han havde med den unge skole, såfremt han blev valgt som skolens nye forstander. Udvalget kunne ikke stå for den unge mands energi og visioner, så de tilbød ham jobbet.
Asbjørn flyttede, med både kone og en større sværm af børn, ind i forstanderboligen midt i orkanens øje. Han glædede sig til at skulle arbejde med en ny aldersgruppe af unge, og havde store mål med dem. Så den 9. august stod Asbjørn, sammen med hele personaleflokken, klar til at tage imod hans første elevhold. Han havde, hele juli måned, skrevet på velkomsttalen til eleverne og deres forældre. Efter en tre-kvarter-lang, meget fin tale, og en flok elever, der så ud som om de havde fortrudt deres valg af efterskole, blev året skudt igang. Lærer: Den var da godt nok noget længere end vi er vant til!  Lærer: Eleverne forstod ikke helt hvad han sagde! Husk det er ordblinde elever!
Eleverne på efterskolen var dog knap så modne, som eleverne på højskolen, hvor Asbjørn kom fra, havde været. Alkohol var ikke tilladt på efterskolen! Rygning skulle foregå ved rygepæle der var sat ude midt på græsplænen. Toptrimmede og pudsede pæle, som Asbjørn havde fået fingerne i til en god pris fra en chamerende kvindelig sælger, der havde ringet en dag. Asbjørn mente, at ordningen omkring rygning måtte være helt simpel at forstå for eleverne. Men men men… de kære unge mennesker havde nu og da svært ved at stå for livets fristelser. Dette betød, at Asbjørn, på trods af adskillige pædagogiske tiltag, sammen med personaleflokken, ind i mellem måtte gå den tunge gang for at overbringe et forældrepar den sørgelige besked om, at deres barn desvære ikke kunne fortsætte på efterskolen.
På trods af uendelig mange udfordringer i løbet af det første skoleår, valgte Asbjørn heldigvis, at tage endnu et år bag skrivebordet på skolen.
Så den 8. august stod Asbjørn endnu engang klar på talerstolen. Denne gang for at tage imod hans andet elevhold. På baggrund af utallige gode råd fra personaleflokken, havde Asbjørn skåret drastisk ned i taletiden. Så, efter en, i følge Asbjørns terminologi, kort tale på kun 30 min, blev hans andet elevhold skudt igang. Mange glade og spændte elever hyggede sig denne første aften. Ved sengetid, hvor der skulle holdes mandtal, manglede der ingen elever. Til gengæld manglede aftenvagterne et par senge, da Asbjørn var kommet til at optage flere elever, end skolen havde sengepladser til… Lykken står heldigvis den kække bi… Asbjørn havde ugen forinden haft en sød kvindelig sælger i telefon, som helt tilfældigt havde et super godt tilbud på køjesenge. Der var ikke langt fra tanke til handling, så inden vi fik set os om, var der monteret køjesenge på to af værelserne, og der var således plads til alle. Asbjørn brugte året på at kigge på kistebunden, som var alt, alt for bar. Noget skulle gøres, elever måtte der til. Det store spørgsmål var: Hvordan skaffer vi BILLIGT nogle ekstra sengepladserplads? Jo, vi laver en-mands værelserne om til fire-mandsværelser. Lærer: Det er også godt at lære at bo sammen med andre. Lærer: På en efterskole skal man ikke isolere sig fra fællesskabet. Som tænkt så gjort, og vupti var der plads til 102 elever, med kun et enkelt stop forbi nogle yderst uklædelige beboelses-pavillioner på parkeringspladsen i nogle måneder. Planen lykkedes, og kistebunden blev med tiden mindre synlig. Desvære rakte de ydre rammer ikke helt til den efterhånden store elevflok. Lykkeligvis var Asbjørn blevet kontaktet af en yderst charmerende kvindelig sælger, som havde et tilbud på både udendørs fitnessmaskiner og bolchestribede festtelte. Dette var løsningen! Et fitnessområde til aktivering af de efterhånden mange elever, og et festtelt som cykelskur, så var problemet løst.
Pengene på kistebunden begyndte dog med tiden at lugte temmelig hengemt. Noget måtte gøres. Der måtte luftes ud! En flok charmerende kvindlige lærerne havde gennem længere tid snakket om den pure nye teknologi. Lærer: Teknologien er kommet for at blive. Lærer: iPad er fremtiden, det understøtter elevernes læring! De måtte om nogen vide noget, så Asbjørn besluttede at følge deres gode råd. Men gode råd er dyre. Asbjørn investerede i et par kasser med iPads. Så langt, så godt. Nu skulle den nye teknologi bare læres, men han måtte hurtig erkende, at ÆBLEtræerne ikke vokser ind i himlen.
Manglende overblik over brugernavne, koder, portaler m.m. gør ikke hverdagen nemmere. Således sat til vægs, ved siden af de elektroniske tavler på de nymalede hvide vægge, måtte vi nødvendigvis, for at danne overblik, have monteret smukke, kun lidt slidte, grønne KRIDTtavler. Kridttavler, som vi i øvrigt fik betaling for at aftage fra en gammel landsbyskole i nabolaget. Lærer: Kridttavler….hvad er det? Lærer: Hvordan kobler man iPads til sådan en kridttavle? Endnu en gang kom der penge på kistebunden og nu også kunst på væggene. Skolens succesrige udvikling gav forstanderen ro i en kort periode, men han måtte med gru sande, at eleverne var blevet stærkt inspireret af hans entreprenørskab. Dette udfordrede i høj grad hans lederskab. Et nyligt indgået samarbejde mellem eleverne og Borris Pizza havde en kort, men intens levetid. I den forbindelse lærte vi alle, midt om natten,  at pizzabrochurer IKKE skulle være en del af skolens kunstudsmykning. 
Årene er gået.  På trods af utallige projekter er forstanderens byggelyst endnu ikke stillet. Der samles fortsat ind i kisten og masterplanerne er mange. Men, som i alle gode eventyr fik helten både prinsessen, slottet og det halve kongerige.
Så kære Asbjørn, selvom du ikke endnu har bygget en sportshal, skal du vide, at vi bakker op om dine projekter. Både de store og de små. Derfor vil vi gerne ære dig med denne byste for at tydeliggøre alt det, du indtil nu har nået som forstander på Sdr Feldings efterskole

 

Laila Czank holdte lærernes tale til Asbjørn

Asbjørns reception den 15. april 2016
Eventyret om en standers bedrifter
En gang for længe siden søgte en ung mand nye udfordringer i sit arbejdsliv. Vejen gik forbi Sdr. Feldings Efterskole, hvor et talstærkt ansættelsesudvalgt spurgte både hid og did, og om alt mellem himmel og jord. Den unge mand Asbjørn, svarede godt for sig, havde lommerne fyldt med gode argumenter, og fortalte om alle de mål og drømme han havde med den unge skole, såfremt han blev valgt som skolens nye forstander. Udvalget kunne ikke stå for den unge mands energi og visioner, så de tilbød ham jobbet.
Asbjørn flyttede, med både kone og en større sværm af børn, ind i forstanderboligen midt i orkanens øje. Han glædede sig til at skulle arbejde med en ny aldersgruppe af unge, og havde store mål med dem. Så den 9. august stod Asbjørn, sammen med hele personaleflokken, klar til at tage imod hans første elevhold. Han havde, hele juli måned, skrevet på velkomsttalen til eleverne og deres forældre. Efter en tre-kvarter-lang, meget fin tale, og en flok elever, der så ud som om de havde fortrudt deres valg af efterskole, blev året skudt igang. Lærer: Den var da godt nok noget længere end vi er vant til!  Lærer: Eleverne forstod ikke helt hvad han sagde! Husk det er ordblinde elever!
Eleverne på efterskolen var dog knap så modne, som eleverne på højskolen, hvor Asbjørn kom fra, havde været. Alkohol var ikke tilladt på efterskolen! Rygning skulle foregå ved rygepæle der var sat ude midt på græsplænen. Toptrimmede og pudsede pæle, som Asbjørn havde fået fingerne i til en god pris fra en chamerende kvindelig sælger, der havde ringet en dag. Asbjørn mente, at ordningen omkring rygning måtte være helt simpel at forstå for eleverne. Men men men… de kære unge mennesker havde nu og da svært ved at stå for livets fristelser. Dette betød, at Asbjørn, på trods af adskillige pædagogiske tiltag, sammen med personaleflokken, ind i mellem måtte gå den tunge gang for at overbringe et forældrepar den sørgelige besked om, at deres barn desvære ikke kunne fortsætte på efterskolen.
På trods af uendelig mange udfordringer i løbet af det første skoleår, valgte Asbjørn heldigvis, at tage endnu et år bag skrivebordet på skolen.
Så den 8. august stod Asbjørn endnu engang klar på talerstolen. Denne gang for at tage imod hans andet elevhold. På baggrund af utallige gode råd fra personaleflokken, havde Asbjørn skåret drastisk ned i taletiden. Så, efter en, i følge Asbjørns terminologi, kort tale på kun 30 min, blev hans andet elevhold skudt igang. Mange glade og spændte elever hyggede sig denne første aften. Ved sengetid, hvor der skulle holdes mandtal, manglede der ingen elever. Til gengæld manglede aftenvagterne et par senge, da Asbjørn var kommet til at optage flere elever, end skolen havde sengepladser til… Lykken står heldigvis den kække bi… Asbjørn havde ugen forinden haft en sød kvindelig sælger i telefon, som helt tilfældigt havde et super godt tilbud på køjesenge. Der var ikke langt fra tanke til handling, så inden vi fik set os om, var der monteret køjesenge på to af værelserne, og der var således plads til alle. Asbjørn brugte året på at kigge på kistebunden, som var alt, alt for bar. Noget skulle gøres, elever måtte der til. Det store spørgsmål var: Hvordan skaffer vi BILLIGT nogle ekstra sengepladserplads? Jo, vi laver en-mands værelserne om til fire-mandsværelser. Lærer: Det er også godt at lære at bo sammen med andre. Lærer: På en efterskole skal man ikke isolere sig fra fællesskabet. Som tænkt så gjort, og vupti var der plads til 102 elever, med kun et enkelt stop forbi nogle yderst uklædelige beboelses-pavillioner på parkeringspladsen i nogle måneder. Planen lykkedes, og kistebunden blev med tiden mindre synlig. Desvære rakte de ydre rammer ikke helt til den efterhånden store elevflok. Lykkeligvis var Asbjørn blevet kontaktet af en yderst charmerende kvindelig sælger, som havde et tilbud på både udendørs fitnessmaskiner og bolchestribede festtelte. Dette var løsningen! Et fitnessområde til aktivering af de efterhånden mange elever, og et festtelt som cykelskur, så var problemet løst.
Pengene på kistebunden begyndte dog med tiden at lugte temmelig hengemt. Noget måtte gøres. Der måtte luftes ud! En flok charmerende kvindlige lærerne havde gennem længere tid snakket om den pure nye teknologi. Lærer: Teknologien er kommet for at blive. Lærer: iPad er fremtiden, det understøtter elevernes læring! De måtte om nogen vide noget, så Asbjørn besluttede at følge deres gode råd. Men gode råd er dyre. Asbjørn investerede i et par kasser med iPads. Så langt, så godt. Nu skulle den nye teknologi bare læres, men han måtte hurtig erkende, at ÆBLEtræerne ikke vokser ind i himlen.
Manglende overblik over brugernavne, koder, portaler m.m. gør ikke hverdagen nemmere. Således sat til vægs, ved siden af de elektroniske tavler på de nymalede hvide vægge, måtte vi nødvendigvis, for at danne overblik, have monteret smukke, kun lidt slidte, grønne KRIDTtavler. Kridttavler, som vi i øvrigt fik betaling for at aftage fra en gammel landsbyskole i nabolaget. Lærer: Kridttavler….hvad er det? Lærer: Hvordan kobler man iPads til sådan en kridttavle? Endnu en gang kom der penge på kistebunden og nu også kunst på væggene. Skolens succesrige udvikling gav forstanderen ro i en kort periode, men han måtte med gru sande, at eleverne var blevet stærkt inspireret af hans entreprenørskab. Dette udfordrede i høj grad hans lederskab. Et nyligt indgået samarbejde mellem eleverne og Borris Pizza havde en kort, men intens levetid. I den forbindelse lærte vi alle, midt om natten,  at pizzabrochurer IKKE skulle være en del af skolens kunstudsmykning. 
Årene er gået.  På trods af utallige projekter er forstanderens byggelyst endnu ikke stillet. Der samles fortsat ind i kisten og masterplanerne er mange. Men, som i alle gode eventyr fik helten både prinsessen, slottet og det halve kongerige.
Så kære Asbjørn, selvom du ikke endnu har bygget en sportshal, skal du vide, at vi bakker op om dine projekter. Både de store og de små. Derfor vil vi gerne ære dig med denne byste for at tydeliggøre alt det, du indtil nu har nået som forstander på Sdr Feldings efterskole

 

 

Formand Leif Jørgensen
Fødselaren
Hele Lyby familien
Laila Czank

Fødselsdagsreception på Sdr. Feldings Efterskole - fredag

mni 13.04. 2016
Og det er forstander på efterskolen Asbjørn Lyby der fylder 60 år.
Asbjørn har været forstander på efterskolen i nu snart 7 år, og det for en skole der er i vækst og har et rigtigt godt ry.
Asbjørn er født i Århus og sin barndom var på Ask Højskole syd for Århus, hvor hans forældre var lærer i en årrække.
Og det var da også inden for dette felt at Asbjørn tog sin uddannelse nemlig på lærerseminariet i Silkeborg, hvor han blev færdig i 1983. Han var derefter ansat i 6 år på Skyum Idræts Efterskole i Nordjylland og senere blev det til et par år på Hammerum Fri Efterskole, inden han i 1992 var med til at starte daghøjskolen i Herning.
I 1999 blev han forstander på Brandbjerg Højskole, hvor han og familien var indtil 2008. I 2009 blev stillingen som forstander for Sdr. Feldings Efterskole slået op, og da Sanne Lyby samtidig havde fået ansættelse som jordmoder i Herning, var det oplagt at søge til Sdr. Felding.
Asbjørn har to yngre brødre, hvor den ene er skuespilleren Troels Lyby. I 1982 blev Asbjørn og Sanne gift og de har sammen børnene Jacob på 32 år, Marie på 29 år, Mads på 23 år og Laura på 21. Sanne har nu i nogle år også været ansat på efterskolen, hvor hun står for sundhedslinien.
Om Sdr. Felding siger Asbjørn at det er en dejlig by at være tilknyttet, og han føler at det er en by i udvikling og ikke i afvikling, og hvor man kan komme til koncert med f.eks. Sebastian i Dagmar Bio. Med de gode vejrforbindelser og en snart færdig motorvej til Århus, er det nemt at opsøge kulturtilbud i både Herning og Århus, samt besøge de to børn der bor i Århus.
Det er også rart at skolen kan være en aktiv del af byen og have samarbejde med hallen og rideskolen, og skolen kan være med at holde gang i beskæftigelse og handel i byen.
På spørgsmålet om hvorfor efterskolen har succes og hvordan det er kommet svarer Asbjørn:
For det første har initiativtagerne til skolen set mulighederne i at starte og udvikle en skole for ordblinde, et perspektiv som i de seneste år også har haft meget fokus i medierne. Dernæst har der været en dygtig lærerstab der givet rigtigt meget til skolen og har været med til at udvikle den til det den er i dag, med et godt ry, som en skole der flytter eleverne så de bliver bogligt meget bedre efter 1 – 3 år på skolen.
Asbjørn har satset på og gør det stadig, at der skal være ordentlighed og stil på skolen, god rytme og ritualer, og målet er at eleverne får noget med derfra og er klar til ungdomsuddannelsen senere.
Han er også stolt over at skolen i de sidste 3 år har kunne fremvise nogle meget gode økonomiske resultater, så man kan fortsætte udbygningen af skolen, i første omgang med udbygning af bedre værkstedsfaciliteter og et større cykelskur, senere er det planen at udbygge, så der kan være endnu flere elever end de ca. 100 der i dag. Og Asbjørn er sit es der skal udvikles nyt, og tages nye initiativer.
Herfra SdrFelding.dk vil jeg gerne ønske Asbjørn stort tillykke med fødselsdagen og give et stort skulderklap, for det store arbejde han har lagt på skolen siden 2019.


Rigtig god stemning på flygtningemøde på skolen

mni 08.04. 2016

 

 

Jørgen Møller Lokalrådet
Hanne Nielsen Skarrild
Ulla Blok Røde Kors Aaskov
Birgitte Nytrup Brande Højskole

En følsom sjæl kvidrede blidt

mni 04.04. 2015
Da Sebastian efter mange års pause tog på turné, var han spændt på, om der overhovedet var et publikum derude. Det er der, må man roligt konstatere. Lørdagens koncert i Dagmar Bio var udsolgt på blot 4 timer!
Og tilhørerne i Dagmar Bio må siges at have fået kvalitetstid i selskab med en følsom sjæl, som trakterede med både nye, gamle og kendte sange. Stor poesi skabt ud af banaliteter. Det er sådan, han har arbejdet i omkring 45 år.
Titlen på turnéen “Så blidt til stede”, siger det hele. Sebastians sange har altid været der. Og spræller igen. De lever deres stille liv. Dukker frem fra deres pupper. Bliver til sommerfugle. Stemmen er æggeskalstynd, som kinesisk porcelæn. Skrøbelig, men stadig lidenskabelig.
Undervejs blev det tydeligt, at Sebastian er en eftertænksom herre. Han talte om den aktuelle flygtningekrise i verden og NASAs arbejde med at finde liv i rummet – og deraf drømme om at have en rumraket i baghaven. Han var også omkring den øgede overvågning i det offentlige rum, og publikum sang med på ”hvem holder øje med dem, der holder øje, med det øje, som blev væk”. Sebastian er tydeligvis en følsomt syngende showmand med alvorsmine, ofte let humoristisk og samtidig vemodigt hovedrystende over verdens uforstand.
Sebastian er 100% tilstede i hans sange, og lever sig dybt ind i dem. I 2. sæt løb tårerne ned ad kinderne på ham, da han sang om kærlighed. Meget rørende at overvære. Humor, poesi, protest, kærlighed, tårer og dejligt guitarspil var hvad vi fik med hjem fra denne dejlige aften i Dagmar Bio, hvor en af de allerbedste komponister i Danmark foldede sig ud!
Typovizion - Typo3 CMS & kurser